Afrykański Pomór Świń
Informacja Głównego Lekarza Weterynarii dla rolników utrzymujących świnie w sprawie planu bezpieczeństwa biologicznego
Szanowny Rolniku!
Główny Lekarz Weterynarii apeluje - chroń swoje gospodarstwo przed wirusem Afrykańskiego Pomoru Świń i przestrzegaj zasad bioasekuracji.
Poniżej link do filmu z udziałem Głownego Lekarza Weteryanrii dra Mirosława Welza oraz Dyrektora Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
Bioasekuracja - o czym należy pamiętać
ROZPORZĄDZENIE Nr 34/2021
WOJEWODY MAZOWIECKIEGO
z dnia 18 sierpnia 2021 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie powiatu żuromińskiego oraz mławskiego
ROZPORZĄDZENIE Nr 27/2021
WOJEWODY MAZOWIECKIEGO
z dnia 22 lipca 2021 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie powiatu żuromińskiego i mławskiego
ROZPORZĄDZENIE Nr 23/2021
WOJEWODY MAZOWIECKIEGO
z dnia 16 lipca 2021 r.
w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terenie powiatu żuromińskiego i mławskiego
Wykaz zakładów wyznaczonych do uboju świń pochodzących z obszaru zagrożenia (strefy niebieskiej)
- Zakład Mięsny Stanisław Grzeszczak, WNI 14033801, Stary Pilczyn 81, 08-450 Łaskarzew,
- P.P.H.U. PUBLIMA Sp.j. Lichota & Lichota, WNI 14090201, 27-300 Lipsko ul. Spacerowa 45 B,
- Skup Żywca i Sprzedaż Półtusz, Handel Mięsem i Wyrobami Mięsnymi Marek Mazek, WNI 14170213, 05-340 Kołbiel, Lubice 63,
- "Zakład Mięsny Mościbrody Sp. z o. o.", WNI 14260201, Mościbrody 53, 08-112 Mościbrody,
- "Zakład Mięsny RZEŹNIK S. J. Henry Wysocki, Wojciech Wysocki", WNI 14260203, 08-106 Zbuczyn, ul. Terespolska 19,
- "Zakład Mięsny WIJAR Wiesława Mazur", WNI 14263803, Graniczna 4, 08-119 Chodów,
- Zakłady Mięsne "ŚWIDERSCY" Kazimierz Świderski, WNI 14290202, 08-330 Kosów Lacki, ul. Wiejska 7,
- Z.M. "ZAKRZEWSCY" Dariusz Zakrzewski, Janusz Zakrzewski Sp. J., WNI 14293801, 08-330 Kosów Lacki, ul. Radosna 6.
Mapa ognisk i przypadków ASF w Polsce oraz aktualny zasięg obszarów objętych restrykcjami
Mapa chłodni rozlokowanych na terenie województwa mazowieckiego.
INFORMACJE DLA HODOWCÓW I PRZEDSIĘBIORCÓW
UWAGA!!! ZAGROŻENIE ASF!!!
PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ !!!
JAK POSTĘPOWAĆ W PRZYPADKU ZNALEZIENIA PADŁEGO DZIKA?
Czytaj...
INFORMACJE DLA MYŚLIWYCH I LEŚNIKÓW DOTYCZĄCA AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ
Czytaj...
ZASADY BIOASEKURACJI MYŚLIWYCH
Czytaj...
DLA LEKARZY WETERYNARII
Procedura pobierania i przesyłania próbek do badań laboratoryjnych w kierunku afrykańskiego pomoru świń
Czytaj...
Apel do hodowców trzody chlewnej
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Lekarza Weterynarii
Apel do hodowców trzody chlewnej
Mazowieckiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii
Informcje dla hodowców
Przewodnik - strefy ASF (informacje...)
Przemieszczanie świń:
Strefa czerwona (obszar objęty ograniczeniami)
Sterfa żółta (obszar ochronny)
Strefa niebieska (obszar zagrożenia)
INFORMACJA MAZOWIECKIEGO WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII
W związku z rosnącym zagrożeniem wystąpienia afrykańskiego pomoru świń Mazowiecki Wojewódzki Lekarz Weterynarii przypomina, iż jest to groźna choroba wirusowa świń domowych i dzików. Rozprzestrzenienie tej choroby na obszarze kraju skutkuje restrykcjami w obrocie trzodą chlewną i mięsem, co może spowodować drastyczny spadek cen wieprzowiny, a więc duże straty dla rolników.
Podstawową rolę w wykryciu choroby odgrywa szybka reakcja hodowców i lekarzy weterynarii na pojawienie się objawów klinicznych, w tym padnięć świń, wskazujących na podejrzenie afrykańskiego pomoru świń oraz szybkie podjęcie przez służby weterynaryjne działań mających na celu potwierdzenie lub wykluczenie choroby.
W związku z powyższym przypominam, iż hodowcy świń w przypadku zauważenia objawów nasuwających podejrzenie choroby zakaźnej, znalezienia padł ej świni bądź dzika lub w innych niepokojących sytuacjach są zobowiązani do natychmiastowego zgłoszenia tego faktu powiatowemu lekarzowi weterynarii bezpośrednio lub za pośrednictwem lekarza weterynarii, jednostek samorządowych lub organów porządku publicznego.
Należy zwrócić szczególną uwagę, aby świnie wprowadzane do stad były oznakowane i zaopatrzone w świadectwo zdrowia.
Wskazane jest zachowanie ostrożności przy zakupie tanich świń niewiadomego pochodzenia.
Przypominam również, że:
1. Należy utrzymywać świnie w gospodarstwie w sposób wykluczający kontakt z wolno żyjącymi dzikami;
2. Należy karmić świnie paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
3. Osoby mające kontakt z dzikami lub ich mięsem powinny stosować środki higieny niezbędne do ograniczenia ryzyka szerzenia się chorób, takie jak odkażanie rąk i obuwia oraz unikać kontaktu ze świniami;
4. Należy na bieżąco oczyszczać i odkażać narzędzia oraz sprzęt wykorzystywane do obsługi świń oraz środki transportu.
Przypominam również o zakazie skarmiania świń odpadkami kuchennymi.
Należy podkreślić, że rolnicy stosujący się do zaleceń Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku wystąpienia choroby otrzymają odszkodowanie równe wysokości poniesionych strat, natomiast rolnikom niestosującym się do tych zaleceń odszkodowanie nie przysługuje.
ASF materiały szkoleniowe dla hodowców